Dienstverlening | Medische verklaring


Medische verklaring nodig?
Sommige instanties (bijvoorbeeld scholen, annuleringsverzekering) vragen bij een ziekmelding een verklaring van de behandelend arts ter bevestiging van de ziekmelding. Dit soort verklaringen mogen niet door de behandelend arts afgegeven worden.

Reden voor deze regelgeving
In Nederland is er scheiding van beoordeling en behandeling. De behandelend arts kan geen onafhankelijk oordeel geven, hij/zij moet immers altijd de zijde van de patiënt kiezen. Daarom mag van de behandelend arts geen verklaring gevraagd worden, die kan leiden tot voordeel of nadeel voor de patiënt. Als er beslist een medisch oordeel moet komen, moet dat door een onafhankelijk arts gebeuren, aangewezen door de vragende instantie.

Wat betekent dit nu in de praktijk?
Als u verklaart dat u ziek bent, moet de instantie die een verklaring vraagt, dat geloven. Daarmee zou het klaar moeten zijn.

Als de vragende instantie u niet gelooft, moet die instantie een onafhankelijke arts (niet een behandelaar) aanwijzen om te beoordelen of uw verhaal klopt. De beoordelend arts moet dan u onderzoeken (evt. alleen met schriftelijke vragen).

Soms heeft die beoordelend arts (meestal medisch adviseur genoemd) informatie nodig van uw behandelend arts. De beoordelend arts (dus niet de instantie) mag dan (met uw toestemming) informatie bij uw behandelend arts (bijvoorbeeld uw huisarts) opvragen. Er mag alleen feitelijke informatie worden opgevraagd.

Officiële verklaring
U kunt van onze website een folder downloaden van de landelijke artsenorganisatie KNMG, waarin het bovenstaande in officiële woorden wordt uitgelegd (in het Nederlands, Engels, Arabisch en Turks). Instanties die in eerste instantie een medische verklaring van de behandelaar van u vragen, nemen in tweede instantie vaak genoegen met het meesturen van deze folder, of kiezen dan alsnog voor de juiste procedure.

KNMG-standpunt medische verklaringen
Nieuws en mededelingen
Zorggroep DOH en SGE vormen sinds 1 januari 2023 één nieuwe organisatie: Stroomz
Zorggroep DOH en SGE vormen sinds 1 januari 2023 één nieuwe organisatie: Stroomz
Geplaatst: 27 januari 2023
De huisartsenorganisatie DOH en de multidisciplinaire eerstelijnsorganisatie SGE bundelen al geruime tijd de krachten. Daarom zetten DOH en SGE de stap naar één nieuwe organisatie: Stroomz, zorgmakers in beweging

Lees meer
Zet u ook een stap naar gezonder leven?
Zet u ook een stap naar gezonder leven?
Geplaatst: 27 januari 2023
We willen allemaal plezierig en gelukkig ouder worden. Een gezond leven helpt daarbij. Voor iedereen betekent een gezond en prettig leven wat anders.

Lees meer
Doet u mee met het invullen van onze vragenlijst 'patiëntentevredenheid digitale zorg'?
Doet u mee met het invullen van onze vragenlijst 'patiëntentevredenheid digitale zorg'?
Geplaatst: 25 november 2022
Wij doen onderzoek naar de kwaliteit en bekendheid van de digitale mogelijkheden in de dienstverlening van de praktijk. Doet u mee?

Lees meer